fb

De geschiedenis van Franse posters: van Belle Epoque tot nu

mrt 14, 2023

Franse posters bestaan al sinds de 19e eeuw, toen ze aanvankelijk werden gebruikt als advertenties in steden in heel Frankrijk. Tijdens de Belle Epoque periode van 1870-1914 was Parijs een centrum van creativiteit en kunst, wat de populariteit van deze posters ten goede kwam.

De vroegste Franse posters werden gemaakt met houtsneden en litho’s. In het midden van de jaren 1890 begonnen kunstenaars te experimenteren met nieuwere technologieën zoals vierkleurendruk en complexere composities. De stijl van deze Belle Epoque posters kenmerkte zich door felle kleuren en sterke lijnen, vaak met karikaturen van populaire figuren of slogans over consumentisme.

Theatrale reclame voor absinth en champagne

In deze tijd maakten enkele opmerkelijke kunstenaars naam in de affichewereld. Henri de Toulouse-Lautrec maakte enkele van de meest iconische ontwerpen uit deze periode met zijn kleurrijke afbeeldingen van cabaretiers als Jane Avril en Aristide Bruant. Jules Cheret was een andere invloedrijke kunstenaar die vooral bekend is om zijn posters met vrouwen in theatrale poses die reclame maken voor producten als absint en champagne.

Franse posters in de 20e eeuw

De 20e eeuw zag een voortzetting van deze stijlen, maar ook een evolutie naar nieuwe. Surrealistische thema’s werden populair in deze periode, zoals de portretten van René Gruau met stijlvol geklede vrouwen omgeven door fantasierijke vormen en voorwerpen in droomachtige omgevingen. Deze kunstwerken toonden een esthetiek die zowel modern als tijdloos was – een die vandaag de dag nog steeds relevant is door haar pure schoonheid en uniciteit.

Franse posters tegenwoordig

Geschiedenis Franse posters

De laatste jaren is er een heropleving van de belangstelling voor Franse posters geïnspireerd op die uit het verleden. Bedrijven als La Frenchy bieden nu hoogwaardige afdrukken op papier of canvas aan, die klanten thuis of op kantoor kunnen ophangen om hun muren met vintage flair tot leven te brengen. Met levendige kleuren en ingewikkelde details die doen denken aan klassieke afbeeldingen van eeuwen geleden, kunnen Franse posters een speciaal tintje geven aan elke ruimte, terwijl ze die ook karakter en persoonlijkheid geven.

Wat voor stijl je ook zoekt – of het nu elegante barokke ontwerpen zijn of moderne interpretaties met geometrische vormen – je vindt het allemaal bij La Frenchy! Hun selectie biedt voor elk wat wils; dus als je je interieur een stapje verder wilt brengen en je wilt aansluiten bij de vele fashionista’s die van Franse decoraties houden, ga dan nu naar LaFrenchy!

De collectie

Deel dit artikel met iemand

0