fb

Top 10 beroemde Franse posters aller tijden

mrt 14, 2023

Voor veel mensen is het eerste waar ze aan denken bij de Franse cultuur de klassieke posterstijl. Van gedurfde, opvallende ontwerpen tot prachtig verzorgde prenten, Franse posters zijn al eeuwenlang een populaire vorm van decor. Maar welke onderscheiden zich van de rest?

In deze blogpost bekijken we de top 10 beste beroemde Franse posters aller tijden. We onderzoeken hun unieke stijlen, de verhalen erachter en waarom ze geliefde kunstwerken blijven. Dus laten we beginnen!

1. Le Chat Noir – Theophile Steinlen (1896)

De beroemde Franse poster “Le Chat Noir – Théophile Steinlen” is een iconisch kunstwerk dat de ware essentie van de Franse cultuur en geschiedenis weergeeft. Deze prachtige poster, ontworpen door de Zwitsers-Franse kunstenaar Théophile Alexandre Steinlen, werd voor het eerst gepresenteerd in 1896, in het cabaret Le Chat Noir in Parijs. Het is sindsdien uitgegroeid tot een symbool van de Belle Époque en de opkomende modernistische bewegingen van die tijd.

Het ontwerp van de poster toont een elegante zwarte kat op een opvallende gele achtergrond, omgeven door sierlijke Art Nouveau-lijnen en patronen. De kabaretnaam “Le Chat Noir” wordt weergegeven in een prachtig gedetailleerd lettertype dat de speelsheid en verfijning van de Parijse kunstscène uitstraalt.

2. Moulin Rouge – Henri de Toulouse-Lautrec (1891)

Deze iconische poster uit 1891 is gemaakt door Henri de Toulouse-Lautrec om reclame te maken voor het cabaret Moulin Rouge in Parijs. Het toont een van de populairste artiesten uit die tijd – La Goulue – in een felrode jurk en haar kenmerkende stokdanshouding. Deze poster wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstwerken uit de moderne geschiedenis en is een belangrijk onderdeel geworden van de Franse cultuur.

Moulin Rouge is een beroemde nachtclub in Parijs, en de poster ontworpen door Henri de Toulouse-Lautrec werd een symbool van de Belle Époque. Het ontwerp toont een cancan-danseres en de kenmerkende rode molen van het Moulin Rouge.

3. Absinthe Robette – Henri Privat-Livemont (1896)

De Absinthe Robette – Henri Privat-Livemont (1896) is een beroemde Franse poster die als een waar kunstwerk de essentie van de Art Nouveau-beweging illustreert. Deze iconische poster is ontworpen door de getalenteerde Belgische schilder en grafisch ontwerper Henri Privat-Livemont en wordt algemeen beschouwd als een van de meest representatieve voorbeelden van zijn werk en de aanhoudende fascinatie voor absint van de late 19e eeuw. Met zijn prachtige kleurenpalet, kenmerkende typografie en opvallende lijnen is de Absinthe Robette – Henri Privat-Livemont een onmiskenbaar symbool van de Franse esthetiek uit die periode.

Deze beroemde Franse poster beeldt een elegante jongedame af die een glas absint presenteert, de beruchte groene fee die bij velen aan de basis ligt van inspiratie en creativiteit. De sierlijke vrouwelijke figuur, gekleed in kleurrijke gewaden en de weelderige achtergrond typeren de Art Nouveau-stijl, waarbij natuurlijke vormen en sierlijke lijnen moeiteloos samenvloeien met het commerciële doel van het kunstwerk. De gevoelens van verleiding en hedonisme die rond de absintconsumptie heersten, komen tot leven in de expressieve blik van de vrouw en de doordringende flessen groen. De Absinthe Robette – Henri Privat-Livemont is niet alleen een uitstekend voorbeeld van een beroemde Franse poster, maar ook een tijdloos eerbetoon aan een periode van creatieve durf en verbeeldingskracht

4. Alphonse Mucha – Job sigaretten (1896)

Het sigarettenmerk Job werd gelanceerd in 1896 en werd al snel een succes dankzij de levendige reclamecampagnes, vooral die ontworpen door Alphonse Mucha. Deze poster toont een mooie vrouw in klassieke kleding omgeven door wervelende motieven die rook voorstellen die in de lucht opstijgt – en symboliseert Job-sigaretten als iets om licht van te genieten, maar toch ten volle. Dit opvallende stuk zette een nieuwe standaard voor drukwerkontwerp en hielp tegelijkertijd Job Cigarettes te maken tot een internationale favoriet onder rokers overal!

5. La Goulue au Moulin Rouge – Henri de Toulouse-Lautrec (1891)

De beroemde Franse poster “La Goulue au Moulin Rouge” is een iconisch kunstwerk dat de essentie van het bruisende Parijse nachtleven tijdens de Belle Époque-periode prachtig vastlegt. Deze poster, ontworpen door de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec, toont een levendig en dynamisch tafereel van de beruchte danseres Louise Weber, beter bekend als La Goulue, terwijl ze de Cancan danst in de populaire nachtclub Moulin Rouge. De felle kleuren en de kenmerkende stijl van Toulouse-Lautrec’s penseelstreken wekken een gevoel van beweging en energie op, waardoor dit kunstwerk de perfecte toevoeging is aan elk interieur dat een vleugje Parijse flair en nostalgie wil toevoegen.

Wat deze beroemde Franse poster zo bijzonder maakt, is het achtergrondverhaal van zowel de kunstenaar als het onderwerp van het kunstwerk. Toulouse-Lautrec was een belangrijke vertegenwoordiger van de postimpressionistische schilderstroming en zijn werk was diep geworteld in het observeren en vastleggen van de vele aspecten van het leven in Parijs. Aan de andere kant bood La Goulue, als pionier van de Cancan-dans, een fascinerend visueel spektakel met haar uitbundige dansstijl en uitdagende en energieke aanwezigheid. Dankzij dit rijke culturele en historische erfgoed kunnen we bij het aanschouwen van deze poster bijna de geluiden, kleuren en geuren van het Moulin Rouge in het fin de siècle Parijs ervaren. Deze handgemaakte reproductie van “La Goulue au Moulin Rouge” is met liefde voor u gemaakt door La Frenchy, klaar om u mee terug te nemen naar een wereld vol glamour en opwinding in dit onvergetelijke meesterwerk dat ook vandaag de dag nog tot de verbeelding spreekt.

6. Adolphe Willette – Folies Bergere (1903)

Adolphe Willette maakte in 1903 deze fantastische poster voor Folies Bergère – met twee dansers bovenop een olifant! Het wilde ontwerp in combinatie met levendige kleuren en dynamische poses maakte deze poster anders dan alle andere die in die tijd verkrijgbaar waren; hij was niet alleen gedenkwaardig maar ook zeer invloedrijk! Zelfs vandaag de dag laten veel posters zich inspireren door Willette’s werk!

7. Cycles Gladiator – G. Massias (1895)

De “Cycles Gladiator” is een beroemde Franse poster die een perfecte aanvulling zal zijn op uw interieur. De poster, ontworpen door François Hugo d’Alesi in 1895, verwijst naar het fietsenmerk Cycles Gladiator en wordt gekenmerkt door zijn levendige kleuren en prachtige art-nouveau stijl. Op de afbeelding is een vrouw te zien balancerend op een fiets met een papegaai op haar schouder, terwijl ze vleugels draagt die de vrijheid en kracht symboliseren die met het rijden op een fiets gepaard gaat. Deze kunstzinnige en historische legende is niet alleen een tijdloze klassieker in de wereld van beroemde Franse posters, maar is ook een prachtig voorbeeld van de innovatieve fietscultuur die in die tijd heerste in Frankrijk.

8. La Belle Epoque – Alfons Mucha (1899)

De “La Belle Epoque – Alfons Mucha” poster van La Frenchy is een prachtig eerbetoon aan een van de meest beroemde Franse posters uit de geschiedenis. Deze unieke muurdecoratie, geïnspireerd op het werk van de iconische Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha, viert de sfeer en elegantie van de Franse Belle Epoque-periode. Met zijn verfijnde ontwerp en rijke kleurenschema brengt dit kunstwerk de charme en grandeur van het Parijs uit de late 19e en vroege 20e eeuw tot leven. De poster is zorgvuldig gedrukt op hoogwaardig papier om de levendigheid en duurzaamheid van het ontwerp te garanderen, en is een ideale aanvulling op elke artistieke of historische verzameling. Voeg een vleugje La Belle Epoque toe aan uw interieur en laat uzelf en uw bezoekers meevoeren door deze beroemde Franse poster.

9. Vermouth Bianco – Leonetto Cappiello (1921)

De Vermouth Bianco – Leonetto Cappiello (1921) is een beroemde Franse poster die een belangrijk stukje geschiedenis van de Franse kunst en design vertegenwoordigt. Deze opvallende en kleurrijke poster, ontworpen door de getalenteerde Italiaanse kunstenaar Leonetto Cappiello, heeft een levendig en aantrekkelijk ontwerp dat de aandacht trekt en een blijvende indruk achterlaat op elke toeschouwer. Cappiello, ook wel beschouwd als de ‘vader van het moderne reclameontwerp’, heeft met deze poster een perfect voorbeeld gecreëerd van zijn kenmerkende stijl, waarbij hij gedurfde kleurcontrasten en speelse karikaturen gebruikte om de aandacht van het publiek te trekken. De poster toont een elegante vrouw in een flamboyante groene jurk, zittend op een reusachtige witte olifant en een glas Vermouth Bianco vasthoudend. Omgeven door een levendige oranje achtergrond zorgt deze scène voor een intrigerend en exotisch beeld, wat de essentie is van het karakter en de smaak van de Vermouth Bianco. Deze prachtige reproductie, zorgvuldig vervaardigd door La Frenchy, brengt een stukje Franse cultuur en nostalgie in je woonruimte en herinnert ons aan de rijke geschiedenis van de Franse reclamekunst en het meesterschap van Cappiello.

10. La Loïe Fuller – Jules Chéret (1893)

La Loïe Fuller – Jules Chéret (1893) is een beroemde Franse poster die het icoon van de Belle Epoque en de opkomst van moderne dans perfect weergeeft. Deze bijzondere muurdecoratie, ontworpen door de getalenteerde kunstenaar Jules Chéret, toont La Loïe Fuller, een beroemde Amerikaanse danseres die furore maakte op de Parijse podia met haar innovatieve serpentine- en vlinderdans. Chéret staat bekend als de ‘vader van de moderne poster’ en met deze kleurrijke lithografie, versierd met zwierige lijnen en levendige kleuren zoals oranje, groen en roze, weet hij de beweging, dynamiek en elegantie van La Loïe Fullers optredens levensecht vast te leggen. Als je je huis wilt verrijken met een stukje Franse geschiedenis en tegelijkertijd een ode wilt brengen aan de prachtige wereld van dans, dan is deze beroemde Franse poster van La Frenchy een onmisbare toevoeging aan jouw interieur.

Kortom, vintage Franse posters zijn een fantastische manier om een vleugje Franse charme en elegantie toe te voegen aan uw interieur. Ze weerspiegelen het rijke culturele erfgoed van Frankrijk en zijn daarom erg populair bij zowel kunstliefhebbers als interieurontwerpers. Van iconische reisaffiches tot tijdloze reclameontwerpen, de top 10 populaire vintage posters van Frankrijk biedt een meeslepende reis door de geschiedenis en esthetiek van dit prachtige land. 

De collectie

Deel dit artikel met iemand

0